Τι θα κάνω αν με τσιμπήσει μέλισσα;


Μελισσοκομικά μιλώντας, αφήσαμε ήδη τον χειμώνα πίσω μας και βαδίζουμε προς την άνοιξη. Οι μέλισσες όλο και περισσότερο βγαίνουν από τις κυψέλες τους και αναζητούν τροφή που θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν ικανοποιητικά κατά τους επόμενους μήνες.​


Η συνάντησή μας με μέλισσες, κατά τη διάρκεια μια απόδρασης ή μιας εκδρομής στην εξοχή, δεν αποκλείεται, είτε βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο μελισσοκομείο είτε όχι.

Οι μέλισσες δεν είναι επιθετικά έντομα. Κεντρίζουν όταν νιώσουν απειλή, συνήθως κοντά στη φωλιά τους, για αμυντικούς λόγους. Το κεντρί τους έχει τέτοιο σχήμα, που όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο δέρμα, αποκολλάται από το σώμα τους και παραμένει στο δέρμα μαζί με την κύστη.

Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας (στο φαρμακείο του αυτοκινήτου ή σε μια προσωπική τσάντα) αμμωνία ή άλλο φαρμακευτικό προϊόν για κάθε είδους τσίμπημα.

Προσέξτε γύρω σας αν υπάρχουν τοποθετημένες κυψέλες με μέλισσες.

Αν ναι, τότε μην πλησιάζετε κοντά. Αν έχετε μαζί σας κατοικίδιο, φροντίστε να το κρατήσετε κοντά σας μέχρι να απομακρυνθείτε λίγο από τη περιοχή.

Αν φοράτε αρώματα τότε το πιθανότερο είναι ότι ίσως σας πλησιάσει κάποια μέλισσα αναγνωριστικά. Μην κάνετε απότομες κινήσεις και αφήστε την να φύγει.

Αν σας κεντρίσει μέλισσα:

  • Σε κάθε περίπτωση μην πανικοβληθείτε και μην τρομάξετε από ενδεχόμενο τσίμπημα.

  • Θα νιώσετε στιγμιαία ένα σύντομο κάψιμο και τσούξιμο. Ξύστε με το νύχι σας ή ένα αιχμηρό αντικείμενο το κεντρί να φύγει από το δέρμα.

  • Εφαρμόστε αμμωνία ή κάποιο φαρμακευτικό παρασκεύασμα για τσιμπήματα.

  • Στο σημείο που τσιμπηθήκατε θα παρατηρήσετε μια ​​κοκκινίλα κι ένα πρήξιμο ​​ της δερματικής περιοχής. Το πρήξιμο ενδεχόμενα θα επεκταθεί αρκετά, αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί καθώς δεν δηλώνει απαραίτητα αλλεργία. Η εικόνα αυτή πιθανόν να διατηρηθεί για δυο τρεις μέρες, ενώ σε λίγες ώρες ξεκινά φαγούρα τοπικά.​

  • Αν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα, όπως ζαλάδα, ταχυπαλμία, ρίγη, δυσκολία αναπνοής, πρήξιμο, κοκκινίλες σε άλλα σημεία του σώματος, τότε καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο κοντινό κέντρο υγείας, νοσοκομείο ή (αν δεν είναι εφικτό) σε φαρμακείο για την περεταίρω αντιμετώπιση.

Απολαύστε την επαφή με τη φύση, λαμβάνοντας προφυλάξεις για ενδεχόμενα απρόοπτα. Καλιεργείστε μέσα σας αλλά και στα παιδιά σας την αγάπη και τον σεβασμό για όλα τα πλάσματα που κατοικούν μαζι μας και δεχθείτε ότι είμαστε συγκάτοικοι!


42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων