Έμπνευση από τις μέλισσες για την Ford


Οι μέλισσες ενέπνευσαν τους μηχανικούς της FORD να αναπτύξουν το "Honeycomb Shelf" ,​

Melirio Honeycomb, Κηρήθρα μελισσών

ένα ελαφρύ, κρυφό και ρυθμιζόμενο, ράφι στον χώρο των αποσκευών που μπορεί να υποστηρίξει 100 φορές το δικό του βάρος, με λόγο αντοχής προς βάρος μεγαλύτερο ακόμα και από τον χάλυβα.​​ Αναπτύχθηκε για το νέο SUV της Ford "EcoSport", για να αποκρύπτει τα πολύτιμα αντικείμενα που μπορεί να είναι εύθραυστα. Το ρυθμιζόμενο ράφι ζυγίζει λιγότερο από 3 κιλά και έχει κατασκευαστεί από 100% ανακυκλώσιμο χαρτί, ενώ μπορεί να υποστηρίξει φορτία άνω των 300 κιλών.

​​H ικανότητα της κηρήθρας να έχει μεγάλη αντοχή χωρίς να είναι ίδια βαριά, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πριν από πολλές δεκαετίες στην κατασκευή θυρών, στον σχεδιασμό επίπλων, στην κυτιοποιία αλλά και σε ακραίες εφαρμογές όπως οι διαστημικοί πύραυλοι, τα αεριωθούμενα αεροσκάφη κ.α.

Για την κατασκευή του "Honeycomb Shelf", οι μηχανικοί τοποθέτησαν ένα στρώμα από κυψελωτά κύτταρα (όπως της κηρήθρας) που αποτελούνται από ανακυκλωμένο χαρτί και κόλλα με βάση το νερό, ανάμεσα σε στρώματα από ελαφρύ και ανθεκτικό υαλοβάμβακα. Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν μεγάλη αντοχή, με ελαφριά κατασκευή που συνέβαλε ταυτόχρονα στην βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου.​​

"Η φύση είναι σαν ένα μεγάλο εργαστήριο καινοτομίας και από τις μέλισσες μέχρι τους τερμίτες, στους κτηνοτρόφους, τα ζώα είναι μερικοί από τους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο", δήλωσε η Bettina Veith, επικεφαλής μηχανικός της Ford EcoSport.

Πηγή: https://media.ford.com

#Μελίριο #Μέλισσες #Κυψέλη #Κηρήθρα #Honeycomb

30 Προβολές0 Σχόλια