Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας από τον ΟΗΕ!


Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας κηρύχτηκε η 20ή Μαίου από τον ΟΗΕ, που υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα έπειτα από πρόταση της Σλοβενιίας (από το 2015) και ευρεία υποστήριξη από τα κράτη της ΕΕ.

Η ενέργεια αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών και να προωθήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες και τις συλλογικές δράσεις για την προστασία τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη της αντιμετώπισης της μείωσης του αριθμού και της ποικιλομορφίας όλων των επικονιαστών και των κινδύνων που αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την παραγωγή των τροφίμων.

Όπως έχει και στο παρελθόν πολλές φορές επισημανθεί οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές κινδυνεύουν από διάφορους παράγοντες, ιδίως από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως οι αλλαγές στη χρήση γης, οι εντατικές γεωργικές πρακτικές και η χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και η ρύπανση, τα παράσιτα, οι ασθένειες και η αλλαγή του κλίματος, που απειλούν το οικοσύστημά τους, την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Η κήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, θα δώσει την ευκαιρία στην διεθνή κοινότητα να προωθήσει και να διευκολυνει δράσεις για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών ώστε να συμβάλουν στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην διεθνή κοινότητα, στην χώρα μας ακόμα χάνονται πληθυσμοί μελισσών από φυτοφάρμακα…


90 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων