Γύρη Μελισσών Μελίριο
Μελιριο Γυρη Συγκριση

Γύρη μελισσών

 

Μικροί πολύχρωμοι κόκκοι από άνθη που συλλέγουν οι μέλισσες.

 

Αποτελεί φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για κάθε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία, δεδομένου ότι ο μέσος όρων περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη είναι περίπου 22% και σε υδατάνθρακες 31% .

 

Η κατανάλωση γύρης σε συστηματική βάση και στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμβάλει στην γενική αναζωογόνηση, βελτιώνει την απόδοση αθλητών, αυξάνει τη ζωτικότητα του προσώπου, βελτιώνει την όρεξη, ρυθμίζει τον μεταβολισμό, χαρίζει ευεξία, ευνοεί τη διανοητική λειτουργία, συμβάλλει στην ρύθμιση της πίεσης, είναι ευεργετική σε νευρικές και ενδοκρινικές ανωμαλίες, ενώ σύμφωνα με κλινικά τεστ φαίνεται ότι συμβάλει στην θεραπεία του προστάτη.

 

Η γύρη διατηρείται σε ψυχρό περιβάλλον κατά προτίμηση στην κατάψυξη και καταναλώνεται όπως είναι, είτε αναμεμιγμένη με κάποιο άλλο τρόφιμο (πχ μέλι, γιαούρτι) ή ρόφημα (γάλα, τσάι κλπ).

 

Μία κουταλιά της σούπας (περίπου 25 γραμμάρια ) καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του μέσου ανθρώπου σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση πρωτεϊνών καλούνται "απαραίτητα αμινοξέα" και περιλαμβάνονται στη γύρη. Τα αμινοξέα αυτά δεν μπορούν να συντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες τροφές όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί η γύρη περιέχει 5-7 φορές περισσότερα αμινοξέα.