Κίστος (Λαδανιά)

Άλλες ονομασίες: Κύστος, Κουνούκλα, Λήδανο, Αγκίσαρος Κιστάρι, Αλαδανιά, Αγριοφασκομηλιά. Επιστημονική ονομασία Cistus incanus ή Cistus creticus

 

Σύμφωνα με  την μυθολογία  οι θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν να δώσουν θεραπευτικές  και  καλλωπιστικές ιδιότητες στο  φυτό αυτό, προκειμένου  να πάψει η σχετική  διαμάχη  μεταξύ τους, για  την  επιλογή της μιας ή της άλλης ιδιότητας.
Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά.
Πρόκειται για «πολύζωον χαμόδενδρον»  (Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός,
Βοτανική πρακτική προσαρμοσμένη εις την ιατρικήν και οικονομία, Αθήνα 1838), που ανθίζει από τα τέλη της Άνοιξης ως και τις αρχές του Καλοκαιριού, σε μέρη πετρώδη, με αρκετή ηλιοφάνεια. Δίνει γύρη, νέκταρ αλλά και ρητινώδη ουσία (λάβδανο ή λάδανο) που την χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την παρασκευή πρόπολης.

Το λάβδανο χρησιμοποιούταν στην παρασκευή θεραπευτικών αλοιφών, μύρου και θυμιαμάτων κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας Δρ. Κωνσταντίνο Δεμέτζο, υπάρχουν αναφορές για χρήση του λάδανου σε σκληρούς όγκους της μήτρας, όγκους του πρωκτού, ρινικούς πολύποδες και καρκινογόνα έλκη, ενώ νεότερα πειράματα έχουν δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε διάφορους τύπους καρκίνων.

Σημαντικές είναι και οι αναφορές στην αντιμικροβιακή δράση του φυτού και της ρητίνης του.

Στο Φυτολογικόν λεξικόν (Παν. Γ. Γεννάδιος, Φυτολογικόν Λεξικόν, Aθήνα 1914) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η μεγαλύτερη παραγωγή και συγκομιδή λαδάνου γίνεται στην Κρήτη και στην Κύπρο. Η συλλογή της ρητινώδους ουσίας πραγματοποιείται με την χρήση ειδικού εργαλείου που ονομάζεται αργαστήρι (Κρήτη) ή ληονίστρα (Κύπρος), το καλοκαίρι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Ο Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός περιγράφει την συλλογή της ρητίνης:

« Οι κάτοικοι των τόπων, όπου φύονται οι κύστοι, κτυπούσι το πρωί τους κύστους με λουρία, εις τα οποία κολλά το ρητινώδες υγρόν, το οποίο συνάζοντρες το πωλούσιν εις την αγοράν εις όνομα λάδανον, ή λεδέμι τουρκιστί.».

Το προϊόν που συλλέγεται είναι σχετικά εύπλαστο, θυμίζει την πρόπολη και διατίθεται ακόμα και σήμερα στην βιομηχανία για παραγωγή αρωμάτων και θεραπευτικών σκευασμάτων.