Το μέλι κατά της παχυσαρκίας;

Η καθημερινή κατανάλωση 15 γραμμαρίων μελιού, φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η Δρ.Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στη μελέτη, που πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την 90η θέση.

«Στόχος της μελέτης, όπως διευκρίνισε η Δρ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά».

Τα ζάχαρα του μελιού απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με την κοινή ζάχαρη και δεν προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης, προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2014/8579/