Κρυστάλλωση του μελιού

Αρκετοί φίλοι μας ρωτούν για την κρυστάλλωση του μελιού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν ότι στο κρυσταλλωμένο μέλι έχει προστεθεί ζάχαρη…
Κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στην κρυστάλλωση, δίνοντας απλές και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με αυτή την φυσική ιδιότητα του μελιού!

Το μέλι είναι φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες συγκεκριμένου είδους (Apis mellifera) και περιέχει, μεταξύ άλλων φυσικών συστατικών και σάκχαρα όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη, η σουκρόζη κ.ά. 
Στο μέλι παρατηρείται ότι η περίσσεια των σακχάρων κατακάθεται, δημιουργώντας την εικόνα των κρυστάλλων στον πάτο και στα τοιχώματα της συσκευασίας.
Η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, σε συνδυασμό με την υγρασία του, την παρουσία μικροσωματιδίων (γύρης, υπολειμμάτων κεριού) και η θερμοκρασία διατήρησης, καθορίζουν την ταχύτητα κρυστάλλωσης του μελιού. 

Δεν κρυσταλλώνουν όλα τα μέλια, ενώ κάποια κρυσταλλώνουν ταχύτερα από άλλα.

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικές αμιγείς κατηγορίες μελιού και οι χρόνοι κρυστάλλωσης:

Ελάτου.............Δεν κρυσταλλώνει.
Πεύκου............Μετά από 2 έτη.
Θυμαρίσιο......6-18 μήνες.
Ερείκης............2-4 μήνες.
Πορτοκαλιάς.. 1-3 μήνες.

Σε περίπτωση που θέλετε να το ρευστοποιήσετε, τοποθετείστε το με το βαζάκι του σε σκεύος με ζεστό νερό (μέθοδος μπεν μαρί) σε χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 45C), ανακατεύοντας συνεχώς το προϊόν μέχρι να αποκτήσει την ρευστότητά του. Μεγαλύτερες θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζουν την βιολογική αξία του προϊόντος.

Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του μελιού, εξαρτάται από συνδυασμό παραγόντων, δεν σχετίζεται με την ποιότητα και δεν επηρεάζει τις ιδιότητές του.